top of page

Blog

A szent üst főzetei ...élettan


"Az élettan lényegét egy régi alkímiai hasonlattal lehet legjobban szemléltetni: az emberi test olyan, mint az alkímiai olvasztótégely vagy egy szent üst, ami alatt ég a tűz.

A tűz nagyságát a levegő mennyisége szabályozza. Az üstbe víz és táplálék kerül. A táplálékot a tűz felhevíti és átalakítja különböző minőségű tápanyagokká. Ha túl nagy a hő, akkor gyorsan elpárolog a víz, salakká zsugorodik a táplálék, lefogy és elemésztődik a test, sok betegség forrását táplálva ezzel. Ha viszont túl kicsi a tűz, akkor nem fő meg a táplálék, vizes lerakódások és át nem alakult táplálékmaradványok mérgezik és hízlalják a testet.

Az emberben lévő természetes intelligencia ezt általában a bevitt tápanyagok milyenségével korrigálja, de ha nem, akkor betegség keletkezik. Ha a levegő sok, vagy elhatalmasodik, akkor felfokozza vagy a tüzet, vagy a vizet attól függően, hogy melyik van túlsúlyban. Ha pedig a levegő kevés, akkor nem serkenti eléggé az áramlást és az átalakulást, s így ez salakok és mérgek lerakódását okozza.

Ahhoz, hogy a szent üst táplálni tudja a testet, a szellemet és az isteneket, a tűznek, és a víznek a levegő irányításával egyensúlyban kell lennie. " (Javaskönyv)

Mindehhez kapunk gyakorlati segítséget Percze Krisztiántól az Ajurvéda előadás sorozat estéin.

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page